top of page
  • Foto van schrijverNatasja Spaans

Zuurkool Stoofgerecht

Bijgewerkt op: 21 jul. 2021

Iedere fase | Plantaardig | Gluten vrij |


4 porties | Hoofdgerecht | 30 minuten


Veel mensen realiseren zich niet dat hun weerstand begint bij gezonde darmen. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en voeden de gezonde bacteriën in je darmen. De probiotica in zuurkool hebben enorm veel gezondheidsvoordelen. Ze zorgen voor gezonde darmen en sturen bepaalde immuun cellen aan die actie ondernemen tegen infecties, ze kunnen bijdragen aan een verminderde eetlust en dragen op die manier bij aan een gezond gewicht. Daarbij is zuurkool ook nog eens rijk aan ijzer, vitamine B6, Vitamine C, vezels & antioxidanten. Verder dragen gezonde darmen bij aan minder ontstekingen en allergieën, minder stress, een beter humeur & betere nachtrust (door de aanmaak van serotonine in je darmen).

Het is dan ook niet zonder reden dat ik mensen aanraad om met regelmaat zuurkool te eten! Nu weet ik dat veel mensen de zure smaak van zuurkool niet zo kunnen waarderen. Maar niet getreurd! Door dat in dit recept de zuurkool wordt gecombineerd met tomaat en bouillon smaakt de zuurkool een stuk zoeter. De tempé (trouwens ook gefermenteerd!) en de linzen zorgen voor een flinke dosis proteïne in dit recept.


Wat betreft de verschillende fases van je cyclus draagt dit recept bij aan:

- Menstruatie fase | IJzer voorkomt een tekort deze fase (met name bij zware menstruaties) en magnesium beperkt de krampen.

- Folliculaire fase | Oestrogeen neemt toe in deze fase, gezonde darmen helpen je om de balans te bewaren.

- Ovulatie fase | Oestrogeen piekt en neemt daarna af, gezonde darmen dragen bij aan een goede balans tussen oestrogeen en progestoron.

- Luteale fase | B vitamines verminderen je PMS klachten en samen met de serotonine aanmaak in je gezonde darmen gaan ze de zoete trek tegen deze fase en voorkomen je moodswings. Magnesium helpt krampen te verminderen bij je aankomende menstruatie.



Ingredienten:

  • 400 gram Tempé

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • 1 pakje (biologische) zuurkool

  • 1 1/2 cup (375 ml) groentebouillon

  • 1 glazen pot linzen

  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes

  • 1 EL paprikapoeder

  • 1 TL tijm

  • Een snuf gemalen peper

  • Kokosolie, om in te bakken



Bereiding

1. Verhit één eetlepel kokosolie in een diepe pan en bak de tempé goudbruin.

2. Doe de ui erbij en bak nog een minuut of 5 tot de ui glazig is.

3. Doe de uitgelekte zuurkool, de groenten bouillon, linzen, tomatenblokjes en kruiden erbij en breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed gemengd raken. .


Je kan er voor kiezen de zuurkool stoof zo te eten of te serveren met zilvervlies rijst of quinoa. Variatiemogelijkheden genoeg.

Eetsmakelijk!




67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page