Natasja Spaans
Welk menstruatie product kies ik?
De gemiddelde, vruchtbare vrouw wordt één keer per maand ongesteld. In deze tijd zijn er een tal aan menstruatie producten waar je uit kunt kiezen. Maar welke is nu het beste voor jou? Welke andere opties zijn er misschien nog waar je niet aan gedacht hebt? en waar moet je op letten bij de aanschaf van een menstruatie product? Ik zet ze hier allemaal voor je op een rij.

Maandverband
Maandverband is een van de oudste, meest bekende menstruatieproducten op de markt. Ze worden gemaakt van absorberend katoen en kleven aan de binnenkant van je onderbroek. Maandverband is gebruiksvriendelijker dan tampons of cups en zijn daarom o.a. voor jonge vrouwen die net zijn begonnen met menstrueren een prettige keuze. Zelf heb ik in mijn tienerjaren ook lange tijd maandverband verkozen boven andere producten vanwege dit gebruiksgemak. Maandverband komt in verschillende maten en met verschillende absorptievermogens. Van kleine, lichte maandverbandjes (ook wel inlegkruisjes genoemd) tot grotere, meer absorberende maandverbanden voor de zwaardere dagen. Je kan maandverband op zichzelf gebruiken of in combinatie met een tampon om doorlekken te voorkomen tijdens je zwaardere dagen. Een maandverband is niet geschikt voor zwemmen en mindergeschikt bij sommige sporten. Om bacterie groei te voorkomen moet je je maandverband iedere 4 uur vervangen.
De bekendste maandverbandproducten zijn de wegwerpvarianten en zijn daarom minder milieuvriendelijk. Easbaar maandverband bestaat al jaren maar wint de laatste jaren aan populariteit vanwege het milieuvriendelijke aspect. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.
Let op: Verschillende merken verwerken plastics, chemicaliën en parfum in hun maandverband. Je vagina is echter een van de meest gevoelige en absorberende gebieden van je lichaam, kies daarom altijd voor een maandverband van 100% katoen, zoals Cotton of Yoni.
Tampons
Een tampon bestaat uit samengebonden absorberend materiaal dat je inbrengt in je vagina. Veel vrouwen vinden een tampon comfortabeler dan maandverband. Als de tampon eenmaal goed zit hoor je hem niet te voelen en kan hij gerust in blijven gedurende sport & zwemmen. Ook tampons komen in verschillende maten en absorptievermogens. Om bacteriegroei te voorkomen moet je iedere 2 tot 6 uur je tampon vervangen. Net als maandverband zijn tampons wegwerpproducten en daarom niet erg milieuvriendelijk.
Let op: Ook voor tampons geldt dat sommige (de meest bekende..) merken plastics, chemicalien en parfum verwerken in hun tampons. In dit gevoelige, absorberende gebied van je lichaam kan dit lijden tot vaginale irritatie en gezondheidsklachten, kies daarom altijd voor een tampon van 100% katoen.
De tamponziekte, ook wel bekend als Toxic Shock Syndrome (TSS), is een ernstige aandoening wat veroorzaakt wordt door een gifte bacterie. Tampons die hier in het verleden mee in verband zijn gebracht, en inmiddels al uit de markt zijn gehaald, waren de materialen carboxymethylcellulose (CMC) en samengeperste kralen van polyester verwerkt die deze giftige bacterie groei veroorzaakte. De Tamponziekte/TSS komt tegenwoordig nog maar weinig voor, gemiddeld treft het jaarlijks 3 op de 100.000 tampongebruikers. Je voorkomt de tamponziekte door tijdig je tampon te vervangen.

Menstruatiecup
De menstruatie cup wint langzaam aan populariteit onder de vrouwen en heeft wat mij betreft ook vele voordelen. Het is een kleine cup die je inbrengt in je vagina. Het is gemaakt van natuurlijk rubber of zachte soliconen waardoor je de cup kan dichtbouwen zodat hij makkelijker in te brengen is. Na het inbrengt springt de cup open om een soort van vacuüm te zuigen rondom je baarmoedermond en je baarmoederslijmvlies op te vangen. Je kan een cup tot 12 uur laten zitten zonder er iets van te voelen. Om de cup te verwijderen duw je je vinger tegen de wand van de cup waardoor je de verbinding met de baarmoedermond verbreekt, en trek je de cup voorzichtig uit de vagina en leeg de cup in het toilet. Een menstruatiecup kan ongeveer 3x zoveel bloed opvangen dan één tampon waardoor het zowel voor de zwaardere als voor de lichtere dagen een geschikt product is. Een grote plus van de cup? Je kan de hoeveelheid, kwaliteit & kleur van je bloed goed observeren wat veel zegt over je hormonale gezondheid!
Net als met de tampon is de cup geschikt om mee te sporten en te zwemmen. De menstruatiecup droogt het slijmvlies van je vagina niet uit, waardoor het een gezondere keuze is dan een tampon. Een menstruatiecup vraagt soms even wat zoek werk naar je juiste maat (hij hoort niet te lekken) maar als je eenmaal de juiste gevonden hebt is de cup herbruikbaar waardoor het product veel milieuvriendelijker is en een stuk voordeliger voor je portemonnee. Na gebruik kook je de cup uit, meer dan een steelpannetje en heet water is hier niet voor nodig, en bewaar je hem in het bijgeleverde zakje voor je volgende menstruatie.

Welk product kies jij?
Bovengenoemde producten zijn de meest bekende en gebruikte menstruatieproducten. Afhankelijk van jouw levensstijl en hevigheid van je menstruatie (licht of zwaar) kunnen sommige producten prettiger zijn voor jou. Mijn advies? Probeer verschillende producten eens uit en kies bewust.