top of page
  • Foto van schrijverNatasja Spaans

Tips voor je eerste menstruatie cup

De menstruatiecup wint meer en meer polulariteit onder vrouwen en niet zonder reden! Het werkt vergelijkbaar aan de tampon maar heeft vele gebruiksgemakken, is duurzamer, een eenmalige uitgave voor lange termijn om maar een paar voordelen te noemen. Toch twijfelen veel vrouwen nog om dit te proberen, en ik ben hier om je op z'n minst te informeren over waarom je het een kans moet geven!


Wat is een menstruatie cup?

Een menstruatiecup is een soort klein flexibel bekertje die je vaginaal inbrengt en zich rondom je baarmoedermond sluit. Meestal is het gemaakt van siliconen, en als het goed is vrij van chemicaliën en meestal transparant van kleur. Het zuigt als het ware vacuüm rondom je baarmoedermond zodat alles wat je vaginaal uitscheidt gedurende je menstruatie kan opvangen. In tegenstelling tot tampons is de cup niet gemaakt van absorberend materiaal wat voor veel vrouwen als voordeel kan hebben dat zij minder krampen ervaren gedurende de menstruatie. Ook kan je de cup tot 12 uur inhouden zonder dat hij hoeft te lekken. Een cup kan zo'n 15 ML vast houden, voor veel vrouwen is dat voldoende per 12 uur maar als je hevig menstrueert kan het zijn dat je iets eerder wilt verschonen. Het is de bedoeling dat de cup niet lekt, hiervoor is het belangrijk dat je hem op de juiste manier inbrengt én de juiste maat hebt.


De juiste maat

Als je nieuw bent in de wereld van menstruatiecups dan wil je je misschien eerst verdiepen in wat de juiste maat is voor jou. Dit is het moment dat je e centimeter er bij mag pakken... Grapje! Het verschilt per merk wat de maten inhouden. Vaak is het zo dat er 2 of 3 maten zijn. 1 maat voor vrouwen jonger dan 18 jaar en nog niet vertrouwd zijn met hun menstruatie, een maat voor jong volwassenen of nog niet bevallen zijn en een maat voor vrouwen vanaf 30 jaar of al bevallen zijn. Het is soms even zoeken naar de juiste maat. Ik kwam er na mijn 30ste achter dat hoewel ik nog geen kinderen op de wereld heb gebracht, ik wel een maat groter nodig had doordat ik soms toch wat bloed verloor.

Hoe gebruik je de cup?

In mijn ervaring wordt iedere cup geleverd met een bijpassend zakje om de cup in te bewaren

en instructies hoe je de cup kunt inbrengen. Er zijn twee manieren waarop je de cup zo kunt vouwen dat hij gemakkelijk ingebracht kan worden. Eenmaal ingebracht vouwt de cup vanzelf weer uit. soms moet je nog een beetje draaien of bewegen voor de cup prettig op zijn plaats zit. Vanaf het moment dat hij goed zit hoef je er niks meer aan te doen en voel je er als het goed is ook niks van.


Wil je de cup verwijderen dan is het belangrijk de vacuüm te verbreken en niet zomaar er aan te gaan trekken, daar kan je je inwendig aardig mee beschadigen dus pas daar voor op. Mijn voorkeur om dit te doen is door met mijn duim en wijsvinger het korte staartje aan het uiteinde van de cup vast te pakken en met mijn middelvinger zijwaarts langs de cup in te brengen en de cup een beetje in te duwen, dan een beetje te wiebelen aan dat staartje en zo beweeg ik de cup langzaam naar buiten.

Gedurende je cyclus is het voldoende om je cup te reinigen met water en weer in te brengen. Na je menstruatie wil je de cup grondig reinigen voor je hem opbergt, bijvoorbeeld in het bijgeleverde zakje, zodat hij steriel is en klaar ligt voor je volgende menstruatie. Dit doe je door de cup te koken in een pannetje met een laagje water, simpeler dan dat wordt het niet. Er zijn hier ook reinigingsmiddelen voor op de markt, het is alleen de vraag of die altijd zo natuurlijk zijn en of ze echt nodig zijn. In mijn ervaring is wassen en uitkoken met water voldoende voor behoud van de hygiëne van het product.


De voordelen van een cup

De meeste vrouwen ervaren vele voordelen van de menstruatie cup, deze zet ik hieronder voor je op een rijtje:

  • Inzicht in hormonale gezondheid: Door gebruik van een cup kan je iedere keer dat je je verschoont zien hoeveel bloed je hebt verloren, wat de substantie hiervan is en welke kleur je bloed heeft. Dit klinkt misschien als details die je niet wilt weten, maar door hier wel aandacht aan te geven kan dit je veel vertellen over de gezondheid van je hormonen. (Een blog hierover volgt later, dus hou de website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief!)

  • Minder menstruatiekramen: In tegenstelling tot tampons is de cup niet gemaakt van absorberend materiaal wat voor veel vrouwen als voordeel kan hebben dat zij minder tot geen krampen ervaren gedurende de menstruatie.

  • Hij blijft lang zitten: Waar je het gemiddelde menstruatieproduct iedere 2-6 uur moet vervangen, kan de cup tot wel 12 uur blijven zitten. dit betekend dat je hem soms maar 1-2 keer per dag hoeft te vervangen. Je merkt bijna niet meer dat je ongesteld bent!

  • Sporten: Welke sport je ook beoefend, als de cup goed zit zou je hem niet moeten voelen hoe intensief je ook bezig bent en zou niemand moeten kunnen zien dat je menstrueert of een cup in hebt.

  • Duurzaamheid: Een menstruatiecup kan tot wel 10 jaar mee gaan en al die tijd is die cup het enige wat je nodige hebt tijdens je menstruatie. Voor het milieu betekend dit veel minder rommel en voor jou portemonnee een eenmalige uitgave van max. 3 tientjes aan de menstruatiecup.

  • Gratis plantenvoeding: Lees je dat nou goed? Ja toch wel! Het bloed dat je verliest gedurende je menstruatie is in feite het baarmoederslijmvlies wat je uitscheidt. Laat het nu zo zijn dat dit slijmvlies een bommetje is van stamcellen, het zou tenslotte instaat zijn geweest om een levend wezen in te creeren en 9 maanden lang te huisvesten. Sterk spul dus, bijna zonde omdat zo door het toilet te spoelen. Verzamel je menstruatiebloed, leg het aan met wat water, geef het terug aan de aarde en laat je plantjes groeien!


Toch niets voor jou?

Toegegeven, niet iedere vrouw wordt blij van een cup. Zo zijn er vrouwen die het moeilijk vinden om iets vaginaal in te brengen bij hunzelf (zoals vrouwen met vaginisme). Ook als je er nog niet klaar voor bent geconfronteerd te worden met het bloed wat je verliest gedurende je cyclus kies je misschien liever voor een ander product.


Iedereen die twijfel over een cup, zou ik aanraden het eens te proberen. Zie of het voor jou werkt!


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page