Natasja Spaans
PMS: Wat is het en hoe kom je er van af?
Bijgewerkt op: 20 mei 2020
Je bent wat prikkelbaarder dan normaal, hebt eigenlijk helemaal geen zin in die sociale afspraak die je voor vandaag gepland hebt staan en die puist zit ook precies op de verkeerde plek. Een paar dagen later word je ongesteld en inderdaad, dat verklaard alles! Je weet niet beter, dus tot nu toe heb je de situatie geaccepteerd zoals hij is. Maar weetje wat? Het feit dat zo veel vrouwen om je heen cyclus gerelateerde klachten ervaren maakt het nog niet normaal. Geloof mij, de natuur heeft onze natuurlijke cyclus echt niet zo ontwikkelt dat vrouwen iedere maand horen te lijden onder hun menstruatiecyclus. Er is een oorzaak die ten gronde licht aan al jouw maandelijkse klachten en als je die kunt achterhalen kun je op zoek gaan naar een oplossing die voor jou werkt.
Wat is PMS?
PMS staat voor premenstrueel syndroom. Het zijn klachten die je ervaart in de luteale fase, de periode na de eisprong en het begin van je menstruatie. PMS verwijst naar een groep fysieke, psychologische en emotionele symptomen die vrouwen ervaren tijdens de luteale fase. Symptomen zijn onder andere:
Acne
Opgeblazen gevoel
Vocht vasthouden
Gevoelige borsten
Hunkeren naar voedsel en / of verhoogde eetlust
Stemmingswisselingen
Prikkelbaar, chagrijnig en / of depressief voelen
Vermoeidheid
Hoofdpijn en / of migraine
Moeite met concentreren
Onderrug pijn
Krampen
Wat veroorzaakt PMS?
Experts zijn van mening dat PMS elke maand (gedeeltelijk) wordt veroorzaakt door cyclische veranderingen in geslachtshormonen. Van je omgeving of mogelijk vanuit je opvoeding krijg je misschien wel mee dat dit er nu eenmaal bij hoort. Toch ervaar jij je klachten als dusdanig vervelend dat het je leven in meer of mindere mate verstoord. Het is waar dat onze geslachtshormonen elke maand van nature in een cyclisch patroon veranderen, echter duiken dit soort problemen alleen op als onze hormonen uit balans zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor als je meer oestrogeen in je lichaam hebt in vergelijking tot progesteron of als we over het algemeen te weinig progesteron hebben. Deze oorzaak wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd.
Maandelijkse hormoonverschuivingen zijn normaal, maar niet in de mate waar we van spreken bij oestrogeendominantie. Wanneer ons lichaam de hormooncyclus doorloopt in deze hormonaal onevenwichtige omgeving, ervaren we PMS symptomen. Als je de onderliggende hormonale onbalans met voedsel en levensstijl aanpakt, kunt je de symptomen van PMS verwijderen. Je ervaart nog steeds schommelingen in de vier fasen van je menstruatiecyclus, maar zoals het hoort en zonder alle symptomen die je tot nu toe in de weg hebben gestaan. Deskundigen zijn ook van mening dat tekorten aan voedingsstoffen een rol spelen bij PMS-symptomen. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen lage niveaus van vitamine D-, calcium- en magnesium- en PMS-symptomen. Studies suggereren ook dat suppletie met magnesium en vitamine B6 een significant verschil kan maken in de ernst van PMS.

Mijn trucjes om PMS te bestrijden
Helaas behoor ik net als vele andere vrouwen tot de groep die snel last heeft van PMS. Door de jaren heen heb ik de nodige trucjes gevonden om oestrogeendominantie te verminderen en daarmee van mijn PMS klachten af te komen. De strijd tegen oestrogeendominantie gaat niet vanzelf en ik geloof dat de strijd tegen PMS begint met aanpassingen in je levensstijl.
Cyclus reflectie Om te beginnen maak ik in mijn menstruatie fase, die in het teken staat van reflectie, altijd tijd om te reflecteren op mijn afgelopen cyclus. Ik reflecteer op waar ik aan gewerkt heb, wat goed is gegaan, wat niet goed is gegaan en ik bedenk acties voor mezelf die ik aankomende cyclus ga nemen om dat te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan aanpassing in voeding, supplementen, beweging op een ander moment van de dag of het uitproberen van nieuwe producten.
De hele cyclus door besteed ik bewust aandacht aan de fase waarin ik me bevind. Geef ik aandacht aan het focusgebied waar deze fase van in het teken staat, pak ik trouw mijn voedingslijst erbij waar ik dagelijks ingrediënten van eet en kies ik voor een vorm van beweging die past bij mijn energie in die betreffende fase.
Zaden roteren
Zaden roteren betreft het afwisselen van verschillende zaden gedurende je cyclus. De zaden die je roteert bevatten voedingsmiddelen die je lichaam ondersteunen bij het balanceren van je hormonen. Ik heb er al jaren veel profijt van bij het verminderen van PMS en iedere vrouw die bij mij komt met PMS klachten adviseer ik als eerste te starten met zaden roteren.
Progessense Phyto Plus - Natuurlijk progesteron
Het product waar ik misschien wel de meeste baat bij heb in mijn strijdt tegen PMS is Young Living's Progessense Phyto Plus. Dit is een serum heeft als hoofdingrediënten Wilde Yam extract, een natuurlijke vorm van progesteron en monnikspeperolie, een belangrijk kruid dat progesteron tekort tegengaat. De reden dat dit serum voor veel vrouwen met oestrogeendominantie goed helpt tegen PMS is dat het op een natuurlijke manier progesteron verhoogt en op die manier het verschil tussen oestrogeen productie en progesteron productie vermindert. Met dit flesje doe ik gemiddeld 2 a 3 maanden. Ik gebruik het in de luteale fase door dagelijks een paar druppels aan te brengen op mijn hals, binnenkant van mijn polsen en de binnenkant van mijn enkels. Hoe je dit serum het meest voordelig kunt bestellen lees je hier.
Vermijd verwerkte soja
Gedurende mijn hele cyclus vermijd ik soja zoveel mogelijk. Vrouwen die last hebben van oestrogeendominantie, met klachten zoals PCOS, vleesbomen, cysten in de eierstokken, onvruchtbaarheid en een laag libido blijken bijzonder gevoelig voor de effecten van verwerkte soja omdat dit zich gedraagt als oestrogeen. In plaats hiervan kies ik voor haver-, amandel- en kokosmelk, tempé en gefermenteerde tofu.
Liefde voor mijn lever
Je lever is verantwoordelijk voor het afbreken van giftige stoffen in je lichaam en dus ook voor het afdrijven het te veel aan oestrogeen. Alles wat de functie van mijn lever verstoort, zoals koffie en alcohol vermijd ik. Ik drink nooit koffie en zeer zelden een kleine hoeveelheid alcohol. Daarnaast doe ik er alles aan om de functie van mijn lever te ondersteunen. Hiervoor zorg ik dat ik dagelijks de juiste voedingsmiddelen binnen krijg die de functie van mijn lever ondersteunen. Denk hierbij aan avocado's, wortelen, broccoli, spinazie, appels, asperges, meloen, havermout, brazil noten en koriander.
Vitamines
Mijn hele cyclus door zorg ik er voor dat ik de juiste vitamines binnen krijg. Dit doe ik zo veel mogelijk met behulp van de juiste voeding, maar waar nodig vul ik dit aan met supplementen. De meest belangrijke hierin zijn voor mij Vitamine D3 voor mijn stemming en Magnesium in de luteale fase om pijnklachten inclusief menstruatiekrampen te voorkomen.
Plantaardig eten
Dierlijke producten verhogen je oestrogeen-gehaltes, waardoor je stemmingswisselingen heftiger kunnen worden. Bovendien blijkt ook nog eens dat een plantaardig dieet ervoor zorgt dat je hormonen kalmeren. Sinds een jaar eet ik grotendeels plantaardig en dit heeft me grote voordelen opgeleverd. De grootste voordelen die ik hiervan ervaar is dat ik véél minder last heb van een opgeblazen gevoel en prikkelbare darm syndroom. Door plantaardig te eten vermijd ik dat ik dierlijke hormonen binnenkrijg. Niet iedereen heeft behoefte aan een volledig plantaardig dieet en ik geloof er heilig in dat iedereen moet zoeken naar iets wat bij haar lichaam past. Wat ik je wel wil aanraden is dat als je dierlijke producten eet, kies dan in ieder geval voor biologische producten zodat hormoon verstorende stoffen (zoals antibiotica die dieren toegediend krijgen) beperkt worden.
Vervang chemische producten door natuurlijke producten
Last but defenitly not least! Zonder dat je je hier misschien bewust van bent bevatten veel producten die je dagelijks gebruikt stoffen die zich als oestrogeen gedragen in je lichaam. Dat is nu net niet wat je wilt in je strijd tegen PMS. In de loop der jaren ben ik stapje voor stapje al mijn producten gaan vervangen door natuurlijke producten. Ik check de ingrediënten via Think Dirty, een app die je inzicht geeft in de veiligheid van producten en veiligere alternatieven kan aanraden. Bij mij is dit begonnen met mijn tampons, make-up, gevolgd door gezichtsverzorging en shampoo en langzamerhand heeft dit zich uitgebouwd tot mijn handzeep en wasmiddel.
Hoewel het voor mij allemaal kleine dingen zijn die ik onderdeel heb gemaakt van mijn levensstijl, kan ik me voorstellen dat dit best veel lijkt wat ik doe om mijn hormonen in balans te houden. Geloof me, voor mij voelt dit allang niet meer zo. Ik raad iedereen aan te beginnen met kleine aanpassingen in je levensstijl in plaats van in een keer 20 nieuwe gewoontes te introduceren. Dat werkt vaak niet alleen beter, maar zo kun je ook voor jezelf het beste testen wat wel en niet werkt. En trouwens, wist je dat nieuwe gewoontes het best blijven hangen wanneer je hier mee start in je folliculaire fase? Zorg goed voor jezelf! Natasja