Natasja Spaans
Natuurlijke Deoderant
Bijgewerkt op: 13 jan. 2022
's ochtends na het douchen, voor of na het sporten, gewoon even tussendoor als opfrisser. Deodorant gebruiken we bijna allemaal en we weten eigenlijk niet beter dan dat het hoort bij je dagelijkse hygiëne. Of we dat écht nodig hebben valt te betwisten, maar dat je het fijn vindt begrijp ik wel. Maar de deo's zoals wij die kennen zitten vol gifstoffen. Je huid als grootste orgaan neemt dit allemaal op en zo komt het je lichaam binnen. Tevens sluiten antitransparanten de huid helemaal af waardoor het voor ons lichaam moeilijker wordt om gifstoffen te verwijderen. Zweten is voor ons lichaam namelijk een van de manieren om gifstoffen te verwijderen. Met dit receptje maak je je deo's voortaan zelf, zo weet je precies wat er in zit en voel je je lekker fris!
Kokosolie
In koudgeperste kokosolie blijven alle belangrijke vitamines behouden. Vitamine E is een belangrijke vitamine voor het herstellen van de huid. Een andere bijzondere eigenschap van kokosolie is de aanwezigheid van caprylzuur, een stof die zuiverende eigenschappen heeft en de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Kokosolie is een intensief voeding voor je huid en goed opneembaar, het beschermt tegen uitdroging en zorgt ervoor dat je het makkelijk uit kan smeren.
Bijenwas
Bijenwas werkt zuiverend, zorgt er voor dat je huid niet uitdroogt bij dagelijks gebruik en zorgt voor de juiste stevigheid en structuur van je deodorant.
Arrowroot Poeder
Arrowrootpoeder is een natuurlijk verdikkingsmiddel en een ster in vochtabsorptie, waardoor je minder last zult hebben van ongewenst transpireren.
Magnesium Hydroxide
Magnesium Hydroxide neutraliseert de lichaamsgeur. Ook brengt het de zuurtegraad omhoog, wat je product geschikt maakt voor mensen met een gevoelige huid.
MCT olie
MCT olie is gefractioneerde kokosolie. De eigenschappen zijn dan ook bijna identiek aan kokosolie, behalve dat het niet stolt bij kamertemperatuur, wat normale kokosolie wel doet. Door deze olie er aan toe te voegen zal je deo iets smeerbaarder zijn.
Essentiele olie Voor de geur kun je je favoriete essentiële olie(s) toevoegen, zo kun je zelf de meest heerlijke creaties maken. Mijn favorieten? Citroengras, Kokosextract, Lemon, sinaasappel, lavendel, pepermunt... vooral lekker frisse geuren (niet perse allemaal tegelijk). Maar hey, laat je eigen creativiteit er op los en experimenteer! De ingredienten zijn voldoende voor 2 potjes van 100 ml. Wil je er maar een maken of juist meer, pas de hoeveelheden dan verhoudingsgewijs aan.

Ingredienten:
90 gram kokosolie
15 gram bijenwas
30 gram Arrowrootpoeder
40 gram Magnesium Hydroxide
20 gram MCT olie
10-20 druppels Essentiele olie
Benodigdheden: Au-bain marie pannetje en 2 potjes/blikjes/sticks van 100 ml
Do It Yourself!
Doe de bijenwas en kokosolie samen in een pannetje en smelt dit au-bain marie. De bijenwas kan best wel z'n tijd nemen om te smelten, roer eventueel tussentijds goed door.
Zodra het gesmolten is voeg je de magnesium hydroxide, arrowrootpoeder toe en MCT olie er aan toe. Meng dit goed met elkaar tot dat er een glad mengsel ontstaat. Hou je pannetje op het vuur.
Voeg de essentiële oliën toe voor een heerlijke geur en verwarm je alles nog eventjes (als je een koude olie aan de bijenwas toevoegt stolt het namelijk gelijk weer en kun je het niet meer mengen). Roer nogmaals goed door.
Verdeel het gladde mengsel over je potjes en laat de deo 10 minuten hard worden in de koelkast.
Smeren maar!
Let op: Deze deo kan harder zijn dan je gewend bent. Laat hem om te beginnen niet te lang in de koelkast staan. Mocht hij toch wat harder worden doordat het koud is in huis (bijvoorbeeld in de wintermaanden) dan zet ik het liefst mijn föhn er even op. Blijft je deo echt te hard, smelt het geheel dan nogmaals au-bain marie en voeg er nog wat meer MCT olie aan toe.