Natasja Spaans
Is soja gezond?
Bijgewerkt op: 26 jan. 2021
Om me heen hoor ik de laatste jaren steeds meer mensen die bewust kiezen voor een flexitarisch, vegetarisch of veganistische dieet. Hoewel ik hier zelf groot voorstander van ben en zelf ook 99% van de tijd kies voor plantaardige voeding is er iets wat je moet weten over de veel gebruikte vervanger voor vlees en melk producten; soja. Soja is rijk aan proteïne en calcium en laag in calorieën en daarom voor velen een geliefde vervanger. Waar vele mensen zich helaas minder bewust van zijn is dat soja, of de meest geconsumeerde vorm van verwerkte soja, echter niet gezond is.
Afhankelijke van de hoeveelheid en het soort soja producten dat je eet, kan dit zeer schadelijk zijn voor je hormonale balans. Vrouwen die last hebben van oestrogeendominantie, met klachten zoals PCOS, vleesbomen, cysten in de eierstokken, onvruchtbaarheid en een laag libido blijken bijzonder gevoelig voor de effecten van verwerkte soja.
Veel mensen die bewust eten hebben vaak ook de neiging voeding, waarvan zij hebben geleerd dat het goed voor hun is, te veel te eten. Soja is een Aziatisch product en het is een feit dat het enorme gezondheidsvoordelen heeft. De Aziaten eten niet meer dan twee eetlepels gefermenteerde soja per dag, hiervan is aangetoond dat het gezondheidsvoordelen heeft terwijl een grotere dagelijkse hoeveelheid juist problematische gevolgen heeft. Soja producten bevatten hoge levels aan fyto-oestrogenen die de natuurlijke oestrogenen in je lichaam nabootsen. Als je al moeite hebt de oestrogenen die je lichaam zelf produceert af te breken, kan het toevoegen van meer van deze stoffen alleen maar problemen geven.
Als je vegetarisch of veganistisch bent zijn er genoeg andere proteïne rijke opties die je hormonen niet verstoren, zoals eieren, zaden, linzen, rijst, erwten en hennep.
Welke soja is dan wel goed voor je?
Hele, biologische, gefermenteerde soja is in kleine hoeveelheden erg goed voor je. Dat is miso, natto, tempeh en sojasaus. De vrouwen die in Aziatische culturen leven en die een verbeterde gezondheid en levensduur lijken te hebben, consumeren gemiddeld slechts 2 theelepels gefermenteerde soja per dag. Het is meestal in de vorm van een kruiderij of een bijgerecht - nooit de hoofdmaaltijd. Gefermenteerde soja is echt goed voor kankerpreventie en vermindering van hormonale symptomen, maar hou het bij kleine hoeveelheden.

Welke soja is slecht voor je?
Grote hoeveelheden van niet gefermenteerde soja en verwerkte soja veroorzaken problemen, dit is om twee redenen. Ten eerste zijn ze genetisch gemodificeerd, onderzoek toont aan dat dit hormoonverstorend werkt en de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen kan beïnvloeden. Ten tweede kunnen ze de functie van de schildklier verstoren door de hoge levels van goitrogenen en insoflavonen genisteïne.
Verwerkte soja is eigenlijk iets dat soja-eiwitisolaat wordt genoemd. Dit verbetert de textuur van voedingsmiddelen, verhoogt het vochtgehalte en verhoogt het eiwitniveau, waar veel mensen naar op zoek zijn in deze producten. Maar om dit effect te krijgen, moeten ze alles wegnemen wat soja goed maakt - de omega-3 vetzuren, de vezels en de gezonde koolhydraten. Dit soja-eiwitisolaat wordt in enorme hoeveelheden aan voedingsmiddelen toegevoegd.
Persoonlijk kies ik er zo veel mogelijk voor soja te vermijden. Zo nu en dan voeg ik een klein beetje toe aan mijn maaltijd maar dan kies ik eigenlijk altijd voor gefermenteerde soja.
Zorg goed voor jezelf!
Natasja