Natasja Spaans
Hormonen balanceren met behulp van zaden
Bijgewerkt op: 3 mei 2020
Word jij maandelijks geterroriseerd door PMS gerelateerde klachten zoals hevige menstruatiepijn, rugpijn of gespannen borsten? Zit je tegen het einde van je cyclus onder de acne, heb je een onregelmatige cyclus of andere typisch vrouwelijke klachten? Grote kans dat je hormonen uit balans zijn. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar door dagelijks zaden toe te voegen aan je voeding, kun je helpen je hormonen balanceren. Lees dan snel verder!
WAT IS ZADEN ROTEREN PRECIES?
Zaden roteren wordt al lange tijd gebruikt om de hormonen van vrouwen te ondersteunen door ze de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben in specifieke fasen van hun cyclus. Het wordt voornamelijk gebruikt door natuurgenezers en vind zijn oorsprong in de Ayurveda. Als je zaden roteert dan eet je specifieke zaden om de belangrijkste hormonen van elke fase in de menstruatiecyclus te ondersteunen.

HOE KUN JE MET ZADEN ROTEREN DE MENSTRUATIECYCLUS BEÏNVLOEDEN?
Gedurende je menstruatiecyclus zijn er verschillende hormonen actief. De hormonen waar je je met zaden roteren op focust zijn oestrogeen en progesteron. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de opbouw van je baarmoederslijmvlies, wat gebeurt in de eerste fase: de folliculaire fase. Dit is de fase vanaf je menstruatie tot aan je ovulatie. Progesteron zorgt voor het behoudt van het baarmoederslijmvlies, zodat een eitje hierin kan nestelen wanneer zij bevrucht wordt. Dit gebeurt in de tweede fase: de luteale fase. Dit is de fase na de ovulatie tot je volgende menstruatie.
De zaden die we gebruiken voor het zaden roteren zijn Lijnzaad en pompoenpitten in de eerste fase en sesamzaad en zonnebloempitten in de tweede fase.
Lijnzaad en pompoenpitten bevatten beide fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige voedingsstoffen die sterk lijken op ons eigen oestrogeen. Studies hebben aangetoond dat fyto-oestrogenen zowel schadelijk als nuttig kunnen zijn, maar de fyto-oestrogenen met betrekking tot de hier genoemde zaden zijn heel goed voor de vrouwelijke cyclus.
Sesamzaad bevat veel zink en zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine c, dit zijn beide belangrijke bouwstenen voor progesteron.
HOE WERKT ZADEN ROTEREN?
Als je zaden roteert, volg je je menstruatiecyclus en roteren de fases afhankelijk van de fase waarin je je bevindt. Dag één is de eerste dag van je menstruatie. Dit is de dag dat je begint met de zaden van fase 1. Hier ga je mee door tot je ovulatie of tot en met dag 14.
Op dag 15 schakel je over op fase 2. In deze fase eet je 1 á 2 eetlepels zonnebloempitten en sesamzaden. Als je weet wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je de dag na de eisprong van zaden wisselen. Zonnebloem- en sesamzaden ondersteunen de progesteronspiegel, het belangrijkste hormoon in fase 2.
In het kort samengevat: Fase 1 - De folliculaire fase, dag 1 t/m 14:
Lijnzaad: is rijk aan gezonde fyto-oestrogenen, die overtollige oestrogenen blokkeren.
Pompoenpitten: Naast gezonde fyto-oestrogenen zijn pompoenpitten ook rijk aan zink, die de aanmaak van progesteron in het lichaam tijdens de folliculaire fase en de afgifte tijdens de luteale fase bevorderen.
Fase 2 - De luteale fase, dag 15 t/m 28:
Sesamzaad: is rijk aan zink, een belangrijke bouwsteen voor progesteron. Sesamzaad bevat ook veel calcium en fyto-oestrogenen, die overtollige oestrogenen blokkeren.
Zonnebloempitten: zijn rijk aan vitamine c, een belangrijke bouwsteen voor progesteron. Zonnebloempitten bevatten tevens selenium, een mineraal dat de reinigingsfunctie van de lever stimuleert en dus de hormoonbalans in zijn geheel reguleert.
ZADEN ROTEREN MET DE CYCLUS VAN DE MAAN
Ook bij een onregelmatige cyclus of in de overgang kan zaden roteren een positief effect hebben op je hormoonbalans. Als je je eigen cyclus niet kunt volgen, maak je gebruik van de cyclus van de maan. Je start op de dag van de nieuwe maan met fase 1 zaden en gaat over op fase 2 zaden met de volle maan. Veel vrouwen met een onregelmatige cyclus hebben baat bij het roteren met de cyclus van de maan om hun cyclus te helpen reguleren. Zorg goed voor jezelf! Natasja