top of page
  • Foto van schrijverNatasja Spaans

De gevaren van hormonale anticonceptie

Bijgewerkt op: 9 mei 2020

"Last van acne? Ga maar aan de pil. Heb je een onregelmatige cyclus? Met de pil reguleert het wel. Wil je niet menstrueren tijdens je vakantie? Dan slik je de pil gewoon door. En heb je bijwerkingen van de pil? Dan hebben we ook nog de anticonceptie pleister, -ring of -staafje, de prikpil of het spiraaltje in de aanbieding." Meer dan 40% van de vruchtbare vrouwen gebruikt de pil, een kwart van de vrouwen gebruikt andere hormonale anticonceptie. Meer dan de helft van deze vrouwen gebruikt de pil voor andere redenen dan het voorkomen van een zwangerschap. Bijvoorbeeld om fysieke klachten die gelinkt zijn aan de menstruatiecyclus te verhelpen. Maar is het wel zo'n goed idee om hormonale anticonceptie te gebruiken als een soort one-size-fits-all behandeling en hoe werkt het eigenlijk?


Hoe werkt hormonale anticonceptie?

In een natuurlijke cyclus wisselen twee hormonen elkaar af. De eerste helft van je cyclus is oestrogeen actief, die zorgt voor de opbouw van je baarmoederslijmvlies. In de tweede helft zwakt oestrogeen af en neemt progesteron het over. Progesteron zorgt voor het behoud en verdikking van je baarmoederslijmvlies voor het geval een bevrucht eitje zich daar zou willen nestelen. Om een eisprong (ovulatie) te hebben moet oestrogeen een bepaalde piek bereiken. Bij hormonale anticonceptie wordt deze piek in je oestrogenen nooit bereikt. Je hormonen worden afgevlakt of oestrogeen wordt in het geheel onderdrukt, waardoor er geen eitje vrij komt.



Waarom hormonale anticonceptie niet de oplossing is.

Wanneer je cyclus onregelmatig is, je heftige bloeding of krampen tijdens je menstruatie ervaart, de week voor je menstruatie iedereen afsnauwt of je je huis niet uitkomt omdat je onder de acne zit, dan probeert je lichaam je wat te vertellen. Ongeacht wat onze moderne maatschappij je wellicht vertelt, heeft de natuur vrouwen echt niet zo ontwerpen dat wij eens per maand door een hel moeten gaan. Dit zijn allemaal signalen van je lichaam die je probeert te vertellen dat je hormonen uit balans zijn. Als je achter de kern van je klachten kunt komen, dan kan je hiervan herstellen. Geloof me, daar heb je geen kunstmatige hormonen voor nodig. Hormonale anticonceptie werkt als een pleister op wond die eigenlijk gehecht moet worden. Je lijkt hierdoor misschien (tijdelijk) van je klachten af te zijn, maar wees je ervan bewust dat de kern van het probleem niet wordt opgelost. Andere lichamelijke kwaaltjes zijn hierdoor misschien nog wel moeilijker te verklaren en tegen de tijd dat je wilt stoppen met de hormonen komen de problemen vaak weer terug.


Nadelige bijwerkingen van hormonale anticonceptie.

Er wordt meer en meer bekend over de nadelige effecten van hormonale anticonceptie. Veel voorkomende klachten waar het mee in verband wordt gebracht variëren van gewichtstoename en verhoogde bloeddruk tot depressie. Ook de ontwikkeling van botdichtheid, een proces wat nog volop in gang is bij tieners, wordt negatief beïnvloed door hormonale anticonceptie. Hormonale anticonceptie wordt tevens in verband gebracht met hartfalen en verschillende vormen van kanker.


De WHO (World Health Organisation) classificeert hormonale anticonceptie in groep 1 carcinogenen (kankerverwekkende stoffen). Dat is dezelfde categorie waar alcohol en tabak in opgenomen zijn. Ondanks dat dit in iedere bijsluiter staat vermeld gaat hormonale anticonceptie over de plank als warme broodjes, zelfs aan tieners. Het mag duidelijk zijn dat ik geen voorstander ben van hormonale anticonceptie. Ook als je conceptie wilt voorkomen zijn er natuurlijke oplossingen die deze schade niet aanrichten aan je lichaam. Ik kan iedereen aanraden om meer bewust te worden van je vruchtbaarheid, te luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen en klachten op een natuurlijke manier te behandelen.


Zorg goed voor jezelf,


Natasja




74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page