top of page
  • Foto van schrijverNatasja Spaans

Brownies met bonen & framboos

Bijgewerkt op: 13 jan. 2022

Lutealefase | Plantaardig | Gluten vrij | Sojavrij


8 - 12 porties | Snack | 20 minuten voorbereiden | 40 minuten bakken


Een van mijn grotere uitdagingen is toch wel dat ik minstens zo'n grote health freak als een snoepkont ben. Hoe combineer je die twee? Gezond snacken dus! Met deze brownies, gebaseerd op dit recept van de duurzame vrouw, is dat wat mij betreft helemaal gelukt! Deze brownies zijn heerlijk smeuïg en doordat ze enkel natuurlijke suikers bevatten en borden vol vezels zitten, gaat je bloedsuiker er niet zo van schommelen. Dat betekend dat je er niet heel erg van door eet of naderhand nog zoete trek krijgt. En die bonen, die proef je niet! Die combinatie van kidneybonen en banaan is goud tijdens je lutealefase, het zijn beiden namelijk belangrijke voedingsbronnen van B6 en kalium wat kan voorkomen dat je water vasthoudt en een opgeblazen gevoel krijgt. Te weinig kalium kan spierkrampen veroorzaken, precies wat je niet wilt tijdens je menstruatie.

Zowel de bananen, kidneybonen, walnoten als de pure chocola zijn een goeie bron van magnesium. Magnesium helpt juist je spieren te ontspannen, dus ook wel prettig om voldoende van binnen te krijgen vlak voordat je baarmoeder in de krampen schiet. Niet onbelangrijk is dat magnesium het geluksstofje serotonine stimuleert (dit is een belangrijke neurotransmitter). Seratonine neemt af gedurende de luteale fase wanneer oestrogeen laag is.

Ingredienten:

Basis

  • 3 bananen (niet te groot, niet te klein)

  • 240-260 gram kidneybonen

  • 100 gram pure chocola (minimaal 80%)

  • 2 EL kokosolie

  • 1-2 TL kaneel

  • Snuf zout

Topping

  • 100 gram pure chocola (minimaal 80%)

  • 2 EL kokosolie

  • Zout (optioneel, naar smaak)

  • 1 handje walnoten

  • Frambozen

Benodigdheden: cakevorm, mixer/blender, smelt pannetje (au bain marie) en een oven.


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden en smeer de bakvorm in met gesmolten kokosolie.

  2. Spoel de kidney bonen goed af en laat ze uitlekken.

  3. Smelt de chocola voor het beslag met 2 eetlepels kokosolie au bain maurie.

  4. Mix de uitgelekte kidneybonen samen met de bananen, het kaneel en het zout tot een glad beslag. Voeg hier de gesmolten chocola met kokosolie aan toe.

  5. Snij of breek 1 handje walnoten in kleinere stukjes en mix die nog kort mee in het beslag.

  6. Giet het beslag in de cakevorm en bak deze ongeveer 40 minuten in de oven. Prik er naderhand even met een prikkertje in om te zien of de brownie voldoende gebakken is vanbinnen. (als de prikker er nog helemaal nattig uitkomt wil je de cake misschien nog 5-10 minuten in de oven zetten.

  7. Terwijl de cake in de oven staat smelt je opnieuw in het smeltpannetje de tweede lading 100 gram chocola met 2 eetlepels kokoslie. Voor een lekkere bite kan ik je zeker aanraden om hier nog een snufje zout aan toe te voegen.

  8. Breek of snij het tweede handje walnoten in kleine stukjes en roer de helft hiervan door de gesmolten chocola.

  9. Als de brownie klaar is giet je hier de gesmolten chocolade met walnoten over. Strooi daarover de rest van de walnoten en decoreer met frambozen.

  10. Zet de brownie nog ongeveer 30-60 minuten in de koelkast (of zolang als je kan wachten) zodat zowel de cake als de gesmolten chocola wat steviger kan worden.

Smullen maar!


Tip: Bonen koop je het liefst gedroogd, dan laat je ze de avond voor je dit recept gaat maken weken en kook je ze nog een minuut of 10 waardoor je de lectinen uit bonen onschadelijk maakt. Echter mag je het jezelf soms ook makkelijk maken, stress om alles 'wat niet helemaal goed voor je zou zijn' is naar mijn mening vele malen schadelijker dan het kleine beetje lectines uit bonen uit een pot of uit blik. So don't worry, be happy!





49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page